Ovocie a zelenina pre zdravie

ANANAS

Účinky: má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšujú trávenie. Urýchľujú spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Množstvo: v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Častá konzumácia čerstvého ananásu má blahodárne účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

BANÁN

Účinky: Vďaka obsahu tryptofánu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý má pozitívny vplyv na náladu. Ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať.

Množstvo: Jedzte ľubovoľné množstvo.

ČEREŠNE

Účinky: Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobí preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistí obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väzív. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Čerešňové listy sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume.

Množstvo: Jedzte ľubovoľné množstvo. Čerešne so stopkou vydrží dlhšie.

RÍBEZLE

Účinky: Obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekréciu rôznych štiav. Sú bohaté na betakarotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápaloch. Výborný zdroj draslíka.

Množstvo: Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým surového ríbezlí. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len málo ovocia. Preto si riadne prečítajte obal.

GRAPEFRIUT

Účinky: Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme mení na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pred infekciami.

Množstvo: Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.

HROZNO

Účinky: Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia vôbec. Hrozno obsahuje kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najviac draslíka, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha aj jasnému myslenia. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečbe chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižujú kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, kedy mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresie. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Množstvo: Hrozno môžeme v surovom stave použiť pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom je mať kvalitný hrozno, čerstvé, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

HRUŠKA

Účinky: obsahuju okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stravitené cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, hlavne v kombinácii s ovsenými vločkami. Plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a na záducha, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa jedia surové, spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie účinky, ako hrušky ušľachtilé.

Množstvo: Keď občas zjeme hrušku, pozitívne si tým stimulujeme lepšiu náladu.

JABLKO

Účinky: Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú proti hnačke i zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré povzbudzujú činnosť čriev. Sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko aj so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.

Množstvo: Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer výborne regeneruje a očisťuje organizmus.

JAHODY

Účinky: Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Tiež urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.

Množstvo: Stačí jesť 20 dkg denne v čase sezóny, dajú sa už kúpiť aj mimo nej ..

MARHULE

Účinky: Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chráni ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Množstvo: Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Kôstky ale nie! Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.

Upozornenie: Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalin a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

ORECHY

Účinky: Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny listovej. Upokojujú a majú pozitívny vplyv na mozog. Lúpané strácajú veľa výživných vlastností.

POMARANČE

Účinky: Vitamíny a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. KALIUM a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.

Množstvo: Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľuďom ktorí jedli denne 100g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.

SLIVKY

Účinky: Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu.

Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa.

CESNAK

Účinky: Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek proti nádche, pri zápale hrdla, kašli a dýchacích ťažkostiach. Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množstvo: Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do ucha je starý liek proti zápalu.

BROKOLICA

Účinky: Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.

Množstvo: Jedzte raz týždenne 20 dkg povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia, ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3x týždenne, by mali konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.

CIBUĽA

Účinky: allicín znižuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré znižujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí, vitamíny B, C, A i E.

Množstvo: čím viac, tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách stáva toxickou.

  • Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g.
  • Prostriedok proti chrípke: cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Užívajte po lyžičkách.
  • Na všetky respiračné infekcie: pripravte šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc. Užívajte každé 2 hodiny 1 kávovú lyžičku.
  • Opar pier: liečime tak, že na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.
  • Nádcha: predchádzame tak, že do nosa vkladáme tampóny namočené v cibuľovej šťave.
  • Bolesti krku: zmierni zábal z jemne nasekanej cibule.
  • Hnisajúce rany : potrieme obväz kašičkou z cibule a priložíme na postihnuté miesto.

Červená repa

Účinky: Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochoreniach pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus, pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo: Pridávame ju do šalátov, jedávame nastrúhanú a šťavu masírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúča sa ročná spotreba 3 kg. Pozor! Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.

FENIKEL

Účinky: Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy svojou schopnosťou uvolniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče. Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí s obľubou jedál s feniklom môže zvýšený príjem draslíka pomôcť redukovať vysoký krvný tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti boleniu bruška u kojencov.

Množstvo: Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200 gramová varená porcia nahradí 20-30% dennej potreby draslíka u dospelého človeka. Odporúča sa maximálne jedna čajová lyžička semien feniklu denne. Neodporúča sa konzumovať semená počas tehotenstva.

KAPUSTA

Účinky: Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kyslá kapusta pomáha pri pocite plnosti, pálení záhy a grgania. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástnik a choroby hrubého čreva. Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfekčne a odvádza škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje, pôsobí pri depresiách. Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.

Množstvo: 1 / 4 hlávky pokryje 1 / 5 dennej potreby vitamínu C. Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti svalov, hlavy, mechúra a liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

KUKURICA

Účinky: Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo: Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhľohydrátov a bielkovín. 100g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa.

MRKVA

Účinky: znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvenie a oslabenie organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

Množstvo: Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A - karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Do čerstvej mrkvovej šťavy vmiešajte aj lyžičku panenského olivového oleja, vďaka nemu sa karotén v tele lepšie využije.

PAPRIKA

Účinky: Vitamín C neutralizuje voľné radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Betakarotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Množstvo: Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2x viac vitamínu C ako zelená.

Petržlen

Účinky: Petržlen je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru a kremík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť k jedlu. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Množstvo: 100g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať ako korenie. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku.

PÓR

Účinky: Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, žlčovým kameňom a nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karoténov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred artériosklerózou a vysokému krvnému tlaku.

Množstvo: Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho povarte 8-10 pórov v 2-3 litre vody asi 1-2hodiny.

Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu. Pridajte med a pravidelneužívajte.

PARADAJKY

Účinky: Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevách. Kalium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo: Jedzte ľubovoľne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotény a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými chorobami, hlavne pred prechladnutím. Preventívne pite 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne po dobu 3-4týždňov.

REĎKOVKA

Účinky: Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množstvo: Odporúča sa jesť surová. Odporúčaná dávka je 1-2 kg ročne.

ŠALÁT

Účinky: Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.

Množstvo: Denne zjedzte 150g s paradajkami a bylinkami. Keď chceme získať čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a kyselinu listovú. Šalát rada konzumujú aj malé domáce zvieratá.

ŠPARGĽA

Účinky: Výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký obsah vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy starnutia pokožky, problémy so srdcom, zvyšujú libido a účinne chráni bunky pred útokmi voľných radikálov. Podzemné koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje veľa draslíka a zinku. Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Posilňuje imunitný systém a chráni pred zápalmi. Aktivuje tvorbu hormónu šťastia a pomáha pri poruchách spánku. O špargli sa zároveň hovorí, že upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. Pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.

Množstvo: špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje veľmi málo kalórií (na 100 g iba 18 kalórií). Je tiež bohatý na vlákniny, ktoré majú blahodárny vplyv na črevá. Keď skonzumujete 250 g, pokryjete celodennú potrebu vitamínu C. Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne skonzumovať 200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálny.

Ako správne variť špargľu: najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme (postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ho do studenej vody. Pred varením ju zviažeme po 6-10 kusoch a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 - 15 minút.

ŠPENÁT

Účinky: Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály. Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.

Množstvo: 200g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

Ako správne variť špenát: dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý uzavrieme pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve sparíme. Netreba ho podlievať vodou, stačí mu vlhkosť, ktorá sa uvoľní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo. Dáme na panvicu s na tukom smaženou cibuľkou, soľou, korením a rascou, dusíme pod pokrievkou do vydušení väčšej časti vody a podľa potreby pridáme cesnak, alebo rozklepnuté vajcia .. Dochutíme muškátovým kvetom ..

ZÁZVOR

Účinky: Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.

Množstvo: Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.

REBARBORA

Účinky: Je to nielen známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina. Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre chorých cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. KALIUM reguluje krvný tlak a krvný obeh. Zbavuje pocitu stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.

Množstvo: 150g pokrýva 1 / 4 dennej potreby kália. Najlepšie je ho jesť surový, napr strúhaný v šalátoch. Zelerovej listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.

ZEMIAKY

Účinky: Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surové zemiaky sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.

Množstvo: 100g zemiakov = 70 kalórií. Ak sa zemiaky varí (v pare najlepšie) alebo pečú v šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a sú aj ľahko stravitené.

Žerucha

Účinky: Je bohatá na železo, vitamín C a meď. Pomáha pri chudokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborne prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Pri vonkajšom použití vhodne pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky.

Množstvo: Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka žeruchy pre dospelú osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky