Ako na kysnuté cesto

Siahodlhé, ale ak sa budeš držať recepisu a pôjdeš krok za krokom, malo by sa to podariť.

Potrebuješ:

  • Elektrický mixér alebo svalnatého ochotného chlapa s mohutnými ručiskami
  • 1 kvasnice
  • 3+1,5(2) dcl letného mlieka
  • kryštáľový cukor - do sladkých koláčov 3-4 PL, do slaných 1 malú
  • Trošku soli (cca 1/2 malej lyžičky)
  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 dcl oleja + veľa oleja na mazanie (kto maže jede)
  • Plech na pečenie
  • Elektrická trúba zohriata na 230-250o C - treba nájsť rozumný kompromis - čím horúcejšie, tým lepšie, len zasa aby sa cesto aj zvnútra upieklo - skúšam špáradlom či ešte lepí
  • Kuchyňu bez prievanu.
  • Veľkú dosku na vaľkanie cesta
  • Hl. múku na podsypávanie
  • Plnku podľa chuti - slanú, sladkú, fantázii sa medze nekladú

Dobrá rada na začiatok: ak by ťa chceli tvoji chlapi nútiť miešať to rukou máš nasledovné možnosti:

  • a.. trvať na zakúpení kvalitného mixéra
  • b.. vymôcť si za účelom zničených horných končatín regeneračný (aspoň) víkendový pobyt v kúpeľoch
  • c.. odmietnuť piecť - nie sme v stredoveku - takže ani ďalej nečítaj
  • d.. ak si napriek horeuvedeným radám pripravená miesiť to rukou, trp a nesťažuj si )

Takže poďme na vec:

Vezmem min. pol litrovú - radšej väčšiu - nádobu. On ten kvások vybehne a pri malej nádobe budeš mať v kuchyni "hrnček var" life. Do 3 dcl letného mlieka (strčím tam prst a necítim ani chlad ani teplo - ak predsa len čosi, tak radšej trochu tepla) zamiešam 3-4 PL kryšt. cukru - ak idem robiť slanú plnku tak dám len 1 čajovú lyžičku cukru - a nadrobím tam 1 kvasnice. Prikryjem servítkou, utierkou .... a pod. proste niečím čistým a nechám kvasiť. Sem tam kuknem, ak nekuknem, po čase to tú servítku nadvihne, vtedy je najvyšší čas to použiť!

Do mixéra (trpiteľky do veľkého vandlíka či misy) vysypem celú múku. Postupne primiešavam kvások, soľ, 2 dcl oleja. Premiesim. Hustotu riadim letným mliekom - výsledná konzistencia cesta má byť cca ako premiesená plastelína. Miesim (či už ja, svalovec alebo mixér), kým nie je cesto kompaktné (t.j. drží pohromade v jednej guči a ľahko sa odlepuje od stien nádoby). Kým sa cesto miesi, vymažem plech riadne husto olejom (možnosť zapriahnuť potomkov) a pripravím si plnku (viď nižšie). Vymiesené cesto sformujem do gule na pomúčenej doske, prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť. Nesmie byť v prievane či v chlade - radšej v teple pri peci a pod. Po vykysnutí cesto pokrájam nožom na časti (takých sladkých stredne veľkých buchiet spravím z tohto množstva 20, slaných rožkov 32) a plním. Sladké buchty tak, že kus cesta vezmem a roztlačím v dlani, lyžičkou kydnem do stredu plnku a okraje poprekladám cez plnku, vytvarujem do gule. Guľu dám tým pospájaným nadol na naolejovaný plech. Ukladám tesne vedľa seba. Slané rožky: Cesto rozdelím na 4 časti, každú rozvaľkám na hrúbku cca 1 cm, kruh naolejujem- prípadne do oleja roztlačím cesnak so soľou, rozdelím na 8 trojuholníkových častí, plnku dám na okraj (najširšia časť trojuholníka), zaviniem smerom k stredu.

Na plechu ešte na chvíľu (5-10 min) prikryjem utierkou a nechám znovu trochu vykysnúť. Potom poriadne naolejujem, hlavne v miestach kde sa buchty navzájom dotýkajú, aby sa to nezlepilo. Dám do vyhriatej trúby. Počas pečenia ešte zo 2 x mažem olejom - inak zbytočne trúbu neotváram. Keď sú buchty "zlaté" - vypnem trúbu, ešte raz namažem (je to strašne smädné cesto) a nechám chvíľku "dôjsť" v trúbe. Potom prikryjem čistou utierkou, vymyslím vhodnú výhovorku pre fantastickú vôňu šíriacu sa až na ulicu tak, aby som produkt uchovala aspoň do jeho oficiálneho servírovania. Toto je najťažšie, lebo zväčša sa to "zožerie" rovno z plechu. Ale za tepla sú tieto buchty najlepšie, takže ich zasa moc dlho nebráňte pred jedákmi. Po nejakom pol dni sú síce jedlé, ale už to nie je ono.

Plnky sladké - lekvár, tvaroh (500 gr.) rozmiešaný s 1 vajcom, 1 vanilkovým cukrom, prášk. cukor podľa chuti, trochu citrónovej šťavy - ak by to bolo moc tekuté, treba to trochu scediť, inak to vyteká a buchty sa lepia. Makovú či orechovú plnku som zatiaľ neskúšala.

Plnky slané - kúsky Nivy, natierateľný syr, nadrobno nakrájaná slaninka, šunka a pod. - čo ľadnička dá. Bohato stačí cesto na rožky natrieť slaným cesnakovým olejom a zavinúť.

Ono sa to dá aj rozvaľkať na plech, naložiť nejaké ovocie a posypať posýpkou, takisto sa to dá posypať naslano, to už nechám na vás.

____________________________

Pridávam jednu radu (odskúšanú) na rýchle kysnutie cesta. Mám na to jednoduchý grif.

Žiadna rýchlokyska ale cesto miesim (ručne!!!!) v umelohmotnej nádobe a po vymiesení túto nádobu strčím na 15 SEKUND nie minút do mikrovlnnej rúry a nechám to tam na cca 20 minút. To je akurát na upratanie kuchyne a pripravenie si plnky. Cesto v tom teplúčku krásne vykysne a už len pekne na doske robíš tie svoje vedecké experimenty s plnením a mazaním.

Vyskúšajte, fakt to funguje a šetrí to čas - skôr sa spraví, skôr sa zje...

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky