Boršč
Tradičná polievka, teraz na slovenský spôsob
- cca 300 g mäsa (hovädie, bravčové, kuracie ... alebo všetky)
- ½ hlávky kapusty (červená alebo biela, dala som bielu)
- 1 najlepšie čerstvá cvikla
- 2 mrkvy, 1 menší petržlen a kúsok zeleru
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 rajčiakový pretlak
- masť alebo olej
- 1,5 lyžice octu
- Koreniny: soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, kurkuma, oregano, bobkový list
- Bylinky (pažítka, petržlenová a zelerová vňať) a smotana na dochutenie
POSTUP:
Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso (ja som dala kuracie), červenú mletú papriku, soľ, korenie a chvíľu orestujeme, aby sa mäso zatiahlo. Potom pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, cviklu, petržlen, zeler a podusíme ešte asi 5 min. Na takto orestovanú zmes pridáme na kocky nakrájanú kapustu, pridáme ocot, bobkový list, cesnak, podlejeme vodou a varíme na slabšom ohni cca 1,5 hodiny. Nakoniec pridáme rajčinový pretlak, prípadne ešte dochutíme, necháme ešte prejsť chvíľu varom, pridáme vňaťky a je hotovo.
Na tanieri potom, kto má rád, môže pridať smotanu alebo biely jogurt, ale nieje to nutné.
Recept mám od kamarátky, trochu som si ho upravila. Ale boršč proste chutí famózne. Ďakujem Katka. :-) .