Kváskový pšenično-ražný chlieb

s kefírom a medom

Čo je to vlastne ten kvások a ako si ho vyrobíme sa dočítate tu: KVÁSOK

___________________________________________________________________________________________

Na chlebík potrebujeme:

  • 420 g pšeničnej chlebovej múky (výborná je aj T650)
  • 80 g ražnej chlebovej hladkej (alebo pšeničnej celozrnnej múky)
  • 300 g ražného aktívneho kvásku (rozkvas)
  • 100 ml kefír, acidko alebo biely jogurt
  • 220 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice zaparených pohán. alebo ovsených vločiek (nedávam vždy)
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • 2 lyžice oleja
  • 1 kávová lyžička medu
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1-2 čajové lyžičky nahrubo zomletých alebo celých ľanových semiačok

___________________________________________________________________________________________

Ráno si zarobím rozkvas (150 g ražnej chlebovej múky, 150 g vody, 30 g kvásku z chladničky). Zabalím aj s miskou do mikrotenovom sáčku a nechám na linke niekde v kúte 8-12 hodín oddychovať. Hugo (tak sa volá môj kvások), sa tam síce trošku nadúva, keďže stojí v kúte, no zároveň sa pomaly preberie. A ja môžem normálne fungovať počas dňa, ako inokedy. Vrátim sa k nemu až navečer.

Na miesenie mám skvelého pomocníka Samsona (viď vpravo). Už ho z linky ani neskladám. Neskutočne mi pomáha. Kto však nemá, kľudne môže miesiť rukami.

No a teda večer ( u mňa napr. 18.00 hod) zapojím do práce už aj Samsona. Do misky dám múku s kefírom a vodou a zapnem na pár minút na stupni 1, stačí len tak, aby sa múka s tekutinou spojili.  Nechám potom prikryté 30 min. odležať (autolýza). Po pol hodine pridám ostatné suroviny včetne kvásku a Samson mi riadne vymiesi cesto (10 min na najpomalšom stupni 1), aby sa dobre prepracovalo. Misku odložím z mixéra, cesto v nej párkrát preložím pomocou stierky od okrajov k stredu, urobím guľu, prikryjem mikrosáčkom aby malo vlhkosť, pohladím po hlavičke a nechám 20 min oddychovať. Potom ho dám znovu Samsonovi premiesiť na 5 min na stupni 1 a takto to opakujem 3-4x. Po poslednom 20 minútovom oddychovaní je cesto už dostatočne pružné a odlepuje sa od stien mise. (To je už cca 20.00 hod a Samson už zaslúžene oddychuje)

Ja ešte musím ustlať chlebík. Cesto preložím na poolejovanú dosku a olejovými rukami (alebo stierkou) premiesim a prekladám ako obálku. (Niekedy neolejujem, poprekladám rovno v miske a potom preložím rovno do ošatky). Nakoniec stočím do gule, prepudrujem pšeničnou hladkou múkou a vložím do škrobom vystlanej ošatky. Celú ošatku s cestom vložím do mikrotenového sáčku a na noc do chladničky. 

Cesto oddychuje v chlade a ja zasa v teplúčku pod perinou.  :-)

Ráno pozriem do chladničky a vidím krásny balón. Nechám ešte v chladničke a zapnem rúru na 250°C, v strede rúry je mriežka s keramickou zapekacou misou (alebo jenskou), na spodnej koľajničke starší prázdny plech. Keď je rúra úplne vyhriata, čo je asi tak za 20 min., vyberiem z chladničky aj zo sáčku ten balón,  z rúry opatrne vyberiem zapekaciu misu (pozor, je veľmi horúca), položím na ňu pečiaci papier a naň rýchlo vyklopím z ošatky nakysnutý chlebík. Narežem žiletkou, postriekam vodou a šup do rúry. Zároveň prilejem na spodný plech pohár vody, čo zasyčí a vytvorí sa para. Tú práve potrebujem. Rýchlo rúru zavriem a nastavím časovač na 12 min. Zalejem si rannú kávu a cez okienko sledujem, ako sa mi chlebík v saune pekne zobúdza. Po 12 minútach vyberiem spodný plech, teplotu znížim na 180°C a pečiem ešte asi 35 min. Skvelý čas na to, v kľude si vypiť kávičku a pozitívne sa naladiť na nový deň.

Keď je chlieb upečený, vyberiem ho, usmejem sa (lebo je nádherný) a poklopom zospodu zistím, či je dostatočne upečený. Ak áno, opatrne ho preložím na pripravenú mriežku, ovlažím studenou vodou, ovoniam, lebo kôrka nádherne vonia a nedá sa odolať, zaviniem do trochu vlhkej utierky a nechám úplne vychladnúť. Slinky sa mi zbiehajú, ale je to dobrý dôvod na cibrenie trpezlivosti. Neoplatí sa rozkrojiť skôr, než chlebíku vychladne hlava, mohol by sa uraziť. :-)

Tento recept sa mi takto osvedčil aj vďaka Hugovi a Samsonovi.                                  Je to fakt výborná mňamka. 

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky