Tibi - vodný kefír


Čo to Tibi vlastne je?

Kryštáliky Tibi sú živé zrnká, rastú a množia sa celkom rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Zrnká majú unikátnu štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké, preto ich je ľahko rozbiť na malé časti. Žijú vo svojom výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím, v ktorom postupne rastú a delia sa. Papajú cukor a na oplátky uvoľňujú do vody cenné látky, ako probiotiká, ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav. Vedia vyčistiť naše telá zanesené toxickými látkami, dodaju väčšiu odolnosť, čiže imunitu a navyše doplnia stále chýbajúcu bioenergiu (vitalitu). Toto všetko a ešte oveľa viac môžete mať doma každý deň a to len za 10 - 15 minút denne.



Tibi kryštáliky, rovnako ako kefírové zrná, pochádzajú z Tibetu, odkiaľ aj ten výstižný názov, no keďže sa s obľubou už stáročia pestujú v Japonsku, poznáme ich aj pod názvom tibetské  alebo japonské kryštály, živé zrnká, tibetský kefír ale tiež vodný kefír. Symbióza kvasiniek a baktérii, ktorú používali ľudia na celom svete už od pradávna na výrobu zdravých a chutných kvasených nápojov a potravín. Nápoje, ktoré sa vyrábajú kvasným procesom, obsahujú veľmi vzácne látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nevyskytujú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať sušené figy, slivky alebo hrozienka, samozrejme bez konzervačných látok. Spotreba na jedného človeka je 1 až 1,5l na deň, výrobná kvasná doba je 24 - 48 hodín. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si samozrejme volíme sami množstvom cukru a pridaním ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Ten kto pravidelne popíja tento nápoj sa liečiť nemusí.


Účinky vodného kefíru na zdravie človeka...

- najsilnejší známy prírodný liek proti alergiám, posilňuje imunitný systém a robí ho odolnejším proti chorobám
- jedno z najsilnejších prírodných antibiotík bez vedľajších účinkov
- pomáha liečiť pečeň, podporuje žlčník a ničí žlčníkové kamene
- obsahuje anti-oxidanty, čím pomáha telu očistiť sa od soli, ťažkých kovov a alkoholických produktov, ale aj zbaviť sa zvyškov od chemicky vyrobených antibiotík, baktérie v kefíre bojujú proti škodlivým mikroorganizmom
- pomáha liečiť obličkové kamene, neuveriteľne podporujú a upravujú črevnú mikroflóru, prečisťuje tráviaci systém a celkovo zlepšuje trávenie, napomáha liečiť žalúdočný katar a zápal slinivky brušnej, napomáha pri liečbe žalúdočných kŕčov
- napomáha liečiť vredy, predchádza a lieči rakovinu hrubého čreva, zastavuje množenie rakovinotvorných buniek
- pomáha liečiť kandidózu, zápalové ochorenia, psoriázu, ekzémy a akné
- vplýva na kardiovaskulárne choroby, detoxikuje telo, napomáha liečiť chudokrvnosť, regeneruje cievy (kalcifikácia) a upravuje vysoký krvný tlak
- dodáva energiu pre telo, upravuje metabolizmus a preto môže prispievať k chudnutiu, pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu
- TIBI vyživuje vlasy, podporuje liečbu paradentózy aj artritídy
- znižuje množstvo cukru v krvi, pomáha liečiť hnačku aj zápchu, podporuje správne vylučovanie, znižuje nafukovanie (plynatosť), pomáha pri kolitídach, podporuje liečbu syndrómu priepustného čreva
- má antistresové vlastnosti, lieči poruchy pozornosti a hyperaktivitu, pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach
- podporuje funkcie mozgu ako napríklad reflexy, pamäť a pozornosť
- podporuje stráviteľnosť mlieka a preto by ho mali užívať ľudia alergickí na mliečne výrobky
- v kefíre sa produkujú B vitamíny ako napríklad B3, B6 a listovú kyselinu
- napomáha liečiť zápal priedušiek, podporuje liečbu hepatitídy

- kefír zabraňuje rastu metastáz

Príprava nápoja

Potrebujeme:

  • - troj-štvorlitrová sklená fľaša so širokým hrdlom
  • - plastové sitko
  • - figy, slivky, alebo hrozienka - sušené bez siričitanov ideál v BIO kvalite
  • - 1 citrón (nemusí byť)
  • - 4 - 6 polievkových lyžíc bieleho cukru (množstvo cukru závisí od jeho značky)
  • - voda - najradšej odstáta (aby vyprchali látky), FILTROVANÚ NEPOUŽÍVAŤ!!!, občas je dobré použiť aj minerálku (magnézia) kvoli doplneniu minerálov

Postup:

Do 3/4 fľaše nalejeme vodu (3/4 preto, že tibi produkuje CO2), pridáme cukor, sušené ovocie, citrón. Všetko dobre rozmiešame, tak aby tam neostali žiadne zrniečka cukru. Pridáme tibi a fľašu zavrieme poriadne viečkom. Odložíme na dres, najlepšie aby na ňu nesvietilo slnko.

Po 24 hodinách otvoríme a ochutnáme, nápoj bude príjemne kyselkavý. Ak je hotovo povyberáme sušené ovocie. Pripravíme si druhú fľašu a do nej cez sítko prelejeme nápoj tak vysoko aby nám ostal priestor na pridanie ovocia (jablko, hruška, pomaranč...), zeleniny alebo nejakých byliniek (mäta...). Takto pripravenú fľašu poriadne zatvoríme a necháme na drese ešte 24 hodín postáť. Nápoj je hotový môžeme popíjať... Uskladňujeme v chladničke.


Starostlivosť o kryštáliky:

Tibi kryštáliky uskladňujeme v sklenom pohári s viečkom v osladenej vode a v chladničke, alebo si ho môžme nasušiť (rozprestrieme na bavlnenú utierku, necháme dobre vyschnúť a skladujeme v dobre uzatvorenej sklenej nádobke napr. v komore)

Ja už, žiaľ, tibi-nápoj nerobím, na nete sa ale určite nájde veľa ľudí, ktorí vám kryštáliky radi podarujú.

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky