Veľkonočný mazanec

  • Rozkvas: 
  • 150 g hladkej pšeničnej chlebovej múky, 
  • 100 g vody  
  • 1 PL ražného kvásku 
  • (vymiešať, prikryť a nechať 6-9 hodín stáť)

Suroviny:

  • 250 g hladkej pšeničnej chlebovej múky
  • rozkvas
  • 80 g cukru
  • 90 g mlieka
  • 2 žĺtka
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • vanilka
  • 50 g sušeného ovocia vo vode alebo v rume

Na potretie: žĺtok s troškou mlieka a mandľové lupienky


Postup:

Do hotového rozkvasu pridať múku, cukor, mlieko a žĺtka. Miesiť (alebo mixovať hnetačom) cca 7 min. Potom pridať maslo, vanilku a soľ a ďalej mixovať ešte cca 4-5 min. Nakoniec pridať sušené a v rume namočené ovocie (napr.hrozienka, brusnice...), dobre premiesiť, prikryť a nechať 2-3 hod kysnúť (medzitým 2x preložiť).

Po tejto dobe preložiť cesto na dosku, premiesiť, pouťahovať na vysoký bochník a preložiť na plech s pečiacim papierom. Prikryť veľkou misou, aby neobschlo a neprilepilo sa. Takto nechať v kľude ešte 2-4 hodiny.

Potrieť žĺtkom s mliekom, posypať lupienkami a narezať na kríž.

Piecť pri 200 stupňoch cca 35 min. Upečené prikryť utierkou a nechať vychladnúť.

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky