Vianočka z LM (lievito madre)

Lievito madre (LM) je sladký taliansky kvások. Vynikajúco sa hodí na sladké nadýchané pečivo. Dá sa vyrobiť doma, no určite vám ho rada podaruje aj nejaká kváskovačka 😊. 

To, ako si kvások vyrobiť a ako sa oň starať, aby sa mu u vás páčilo, sa dozviete na konci receptu.

LM z chladničky
LM z chladničky

POTREBUJEME:

1. Rozkvas: 150 g pšeničnej hladkej múky, 40 g práškového cukru, 65 g vody a 1 PL kvásku LM z chladničky

2. Cesto: 300 g hladkej múky, 120 g prášk.cukru (4PL), štipka soli, 1 žĺtok, 130 ml vlažného mlieka, mletá vanilka alebo vanilkový cukor, 100 g masla 

3. Na dokončenie: hrozienka, žĺtok na potretie, mandľové lupienky


Postup:


1. Rozkvas - do misky dať vodu, kvások LM, vymiešať, pridať múku a cukor. Vypracovať na guľku, ako keď vyrábame alebo prikrmujeme kvások LM, vložiť do vyššej misky a nastrihnúť na kríž. Pokvapkať olejom a nechať 9-12 h (napr.cez noc) prikryté fóliou kvasiť.

Po tomto čase, ak rozkvas narástol a je pavučinka,  môžeme začať s cestom.

Hotový rozkvas
Hotový rozkvas
Vidno krásnu pavučinku
Vidno krásnu pavučinku

2. Cesto - do misy dať múku, žĺtok, rozkvas a štipku soli, v mlieku rozmiešaný cukor, vanilku a maslo (môže byť aj olej). Vymiesiť v mixeri, vytvarovať opäť do guľky, prikryť a nechať 2 hodiny stáť. Počas tejto doby 2-3x preložiť ako obálku.

Vykysnuté cesto rozdeliť na 6 rovnakých častí, do každej primiešať hrozienka, urobiť bochníčky a celé prikryť fóliou. Nechať cca 20 min oddychovať. Potom z bochníčkov vyšúľať 6 pramienkov a upliesť vianočku. Samozrejme môžme aj z troch, štyroch, alebo hoci aj 8. Ja robievam zo 6.  Preložiť na plech s pečiacim papierom, prikryť jemne fóliou a nechať cca 4 hodiny finálne kysnúť.        (návod aj link na pletenie vianočky je dolu, alebo ho nájdete na nete)


3. Pečenie 

Keď je vianočka pekne nakysnutá, potrieme ju jemne žĺtkom a posypeme mandľovými lupienkami. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. 

Pečieme: 45 min na 175 stupňoch horný a dolný ohrev, z toho 5 minút odkryté, 40 minút prikryté papierom na pečenie a v rúre na druhej priečke zospodu.

Po upečení vybrať, prikryť čistou utierkou a nechať dobre vychladnúť (ak vydržíte odolať tej omamnej vôni)


Pletenie vianočky zo 6 pramienkov: 

Klasické pletenie:

Pramienky na začiatku spojíme a rozdelíme na 3 ľavé (L) a 3 pravé (P). Potom prvé ľavé - L1 preložíme na P1, ... (P2 na L1, P1 na P3, L2 na P1. L1 na L3)  postup v zátvorke opakovať. Ťažko sa to vysvetľuje, návodov je viac, ponúkam preto aj vlastné amatérske video. 

Vysvetlenie k videu: Pramienok, ktorý držíme hore sa po prepletení musí opäť vrátiť na stranu, kde bol predtým, ibaže na vnútornú stranu danej trojice. Prameň, ktorý berieme zvonka ide vždy pod tým, čo je hore a vždy dočasne na protiľahlú vonkajšiu stranu. Ten, čo držíme hore potom uložíme do stredu na stranu, z ktorej vyšiel. Tým nám vzniká akoby navrstvené pletenie a vianočka tak získa do výšky na objeme. 

Ešte som skúšala aj takéto "dvojité" zapletanie, prikladám pre inšpiráciu, samozrejme dá sa rôzne, podľa výmyslu. Plietla som podľa videa na nete, ak chce niekto skúsiť, kliknite na obrázok

Dúfam, že vám to pôjde.  



A ešte ako sa o LM starať nájdete tu:



© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky