Celozrnná tehlička Mňam

Pšenično-ražná , celozrnná, plná semiačok 

Najzdravšia verzia kváskového chlebíka. 

.................

Večer pripraviť - ráno miesiť - cez obed kysnúť - popoludní piecť - večer jesť. 

Štartér

  • 150 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 150 g ražnej celozrnnej múky
  • 30 g ražného kvásku z chladn. (1 kopc PL)

Zmiešať, prikryť mikrotenovým sáčkom, nechať cez noc (8-12 hod) na linke.

Zápara:

  • 50 g vločiek (ovsené, pohánkové, zmes)
  • 50 g semiačok (nahrubo zomleté slnečnicové, tekvicové, ľanové, sezam, chia...)

Večer zaliať vriacou vodou, nechať cez noc prikryté napučať.

Ďalej budeme potrebovať: 

  • 200 g vody
  • 125 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 125 g ražnej celozrnnej múky
  • uvarený a postrúhaný zemiak
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 čl soli

Postup:

Nakvasený štartér (rozkvas) preložíme do väčšej misky, pridáme najskôr vodu a zľahka premiešame. Potom prisypeme obe múky, zaparené a napučané semiačka, postrúhaný zemiak a rascu. Zmiešame na kompaktnú hmotu (nemiesime), prikryjeme mikrosáčkom a necháme cca 30 min fermentovať. Až potom pridáme soľ a spolu zľahka ešte premiesime. Opäť prikryjeme a necháme 3 hodiny prikryté oddychovať, pričom každú hodinu špachtľou preložíme priamo v miske ako obálku. 

Formu si vystelieme navlhčeným pečiacim papierom (navlhčený sa ľahšie vkladá do formy), cesto po 3 hodinách kysnutia prenesieme do formy a môžeme posypať ešte semiačkami (ja som zabudla). Opäť prikryjeme mikrosáčkom a tentokrát bez prekladania necháme ešte cca 2 hod kysnúť. Keď sa cesto dvihlo nad povrch formy, pokropíme zľahka vodou a vložíme aj s formou (ja som použila jenské sklo) do vlažnej rúry. Teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme v strede rúry cca 45 min. 

Po upečení vyberieme z rúry, odstránime pečiaci papier a necháme ešte 1 hod. v teplej forme prikryté utierkou dotiahnuť. Potom vyklopíme z formy, zabalíme do utierky a necháme dobre vychladnúť. 

Množstvo surovín je na jednu tehličku v sklenenej (alebo podobnej) forme dĺžky cca 28 cm, výška/šírka cca 9 cm. Môžme piecť aj 2 naraz, potom treba množstvo samozrejme zdvojnásobiť. 

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky