Zemiakové pagáče

Potrebujeme:

  • 350 ml mlieka 
  • 2 vaječné žĺtky 
  • 100 ml oleja
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 kávová lyžička cukru
  • 5 g sušeného droždia
  • 120 g masla
  • 200 g varených zemiakov
  • 1 vajce
  • soľ na posypanie.

Postup:

Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. 

Nastrúhame naň na hrubo studené maslo a vychladnuté očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nezabudneme strúhané zemiaky poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho preložíme znovu na polovicu a necháme ďalších 20 minút kysnúť.

Potom cesto znovu ešte raz preložíme a rozvaľkáme znovu na 1 cm. Nožíkom urobíme po vrchu mriežku. Nekrájame, ale len jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče, poukladáme ich na plech a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, makom, strúhaným syrom... kto ako má rád. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme, pokým nezozlátnu. 

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky