Kváskový špaldovo-ražný chlieb

Čo je to vlastne ten kvások a ako si ho vyrobíme sa dočítate tu: KVÁSOK 

Je veľmi zdravý, nakoľko neobsahuje žiadne chemické látky ani kupované droždie a miesto pšeničnej múky je použitá zdravšia, ľahšie stráviteľná múka. Dotvoriť si ho môže každý podľa vlastnej chute. Ja som ho robila takto:

CHLIEB

Množstvo je na asi 750 gramový chlebík. Takže potrebujeme:

  • 300 g múky (250 ražná, 50 špaldová...alebo podľa chuti, najlepšie celozrnná)
  • 2 čajové lyžičky soli (12-15 g, ale tiež podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička rasce (asi 4 g -ja dávam mletú)
  • 180 - 200 ml vlažnej vody
  • 300 g aktívneho kvásku (výrobu kvásku nájdete TU )
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • Podľa chuti sezamové, tekvicové... jadierka... vločky...bylinky...(kto ako chce)

Postup:

  1. Autolýza: zmiesiť iba múku s vodou a nechať cca pol hod. stáť. 
  2. Pridať ostatné suroviny a dobre vymiesiť. Môže sa trošku viac lepiť ako pšeničná múka. Podľa potreby podsypávať múkou, aby sa nelepilo. Prikryť a nechať cca 1,5 hod oddychovať. Medzitým 2-3x preložiť ako obálku a nakoniec stočiť do gule. 
  3. Preložiť do pomúčenej ošatky (alebo misky s pomúčenou čistou utierkou, prípadne do hranatej silikónovej formy na chlieb), posypať kukuričnou múkou alebo škrobom a nechať aspoň 2 hod v teple vykysnúť.
  4. Asi pol hod. pred koncom kysnutia zapnúť rúru aj s dvomi plechmi na cca 250°C. Keď je cesto vykysnuté, vyklopiť ho na pečiaci papier (chlieb v silikónovej forme nevyklápame, pečie sa priamo v tejto forme), jemne oprášiť zvyšky múky, postriekať vodou, narezať jemne vrch ostrým nožom a opatrne preložiť aj s papierom na vrchný plech do rúry. Na spodný vyliať pohár vody a hneď zatvoriť, aby vzniknutá para nevyšla z rúry von.
  5. Pri 250°C piecť 10 min, potom otvoriť dvierka, aby sa para uvoľnila, vybrať spodný plech a hneď zatvoriť. Znížiť teplotu na 200 °C a piecť ešte cca 25 min. Po tomto čase vybrať, odspodu poklepať, malo by dunieť. Ak nie, dať ešte na chvíľu piecť, ale už len na 180°C.

Hotové vybrať na mriežku, pokropiť ešte vodou a prikryté utierkou nechať dobre vychladnúť.

Ani som netušila, aké je to úžasné a ako ma to začne baviť. 

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky