Vianočné medovníčky

  • 1 kg hladkej múky,
  • 70 Dg práškového cukru,
  • 25 Dg mletých orechov,
  • 1 pol. lyžica soda bicarbony,
  • 1 pol. lyžica mletej škorice,
  • 1 pol. lyžica mletého feniklu,
  • 1 čaj. lyžička mletých klinčekov,
  • ½ čaj. lyžičky anízu (nemusí byť),
  • strúhaná citronová kôra,
  • 2 pol. lyžice rumu
  • 5 celých vajec
  • 50 Dg tekutého medu (cca 8 pol.lyžíc)
  • 40 Dg tuku alebo zmäknutého margarínu (cca 7 pol.lyžíc)

Postup:

Najskôr si odvážime všetky sypké ingrediencie (múku, cukor, orechy, koreniny) a vo väčšej miske ich dobre premiešame. Potom pridáme celé vajcia, tekutý med, rum a tuk (alebo zmäknutý margarín). Vypracujeme dobré cesto. Takto pripravené cesto uložíme do čistej misky, prikryjeme mikroténovým sáčkom a necháme aspoň 2-3 dni v chlade odstáť (najlepšie cez noc). Medovníčkari doporučujú 1-2 týždne, aby sa koreniny pekne rozplynuli do cesta.

Po odležaní znovu trochu premiesime, rozvaľkáme asi na výšku 0,5 cm a vykrajujeme rôzne medovníky. Ukladáme ich na zľahka pomastený plech, navrchu potrieme vajíčkom a pečieme na 200°C krátko, cca 10 min. Treba sledovať, aby nezhoreli. Ak ich nechceme zdobiť, môžeme ešte raz už upečené potrieť vajíčkom, aby sa leskli.

Takto upečené medovníčky odložíme do krabice. Po pár hodinách medovníčky stvrdnú, čo ich predurčuje na dlhodobejšie uskladnenie. Ak ich už chceme jesť, dáme ich zmäknúť do mikrotenového alebo zipového sáčku spolu s 1 jablkom. Zmäknú za 5-6 dní.

Medovníčky určené na zdobenie po upečení už nenatierame vajíčkom, aby sa ozdoba neodlupovala a necháme aspoň 1 deň odležať, zdobíme až potom.

Poleva na zdobenie:

  • 1 bielok (treba odobrať blanku v bielku)
  • 15 Dg práškového cukru dobre preosiateho 2-3 krát, aby tam neboli žiadne hrudky
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • ½ čaj.lyž. solamylu alebo maizeny (aby lepšie držalo a bolo pekné biele - ale nemusí byť, ak nemáš)

Vymiešať metličkou, alebo metličkovým ručným mixérom do husta (cca10 min), aby bola hmota vhodná na písanie a netiekla. V čistom igelitovom vrecúšku si odstrihneme v rožku celkom malú dierku, naplníme polevou a opatrne zdobíme. Ak chceme robiť väčšie biele plochy, urobíme si vrecúškom najskôr okraj, necháme chvíľu zaschnúť a potom vložíme dostredu časť polevy a rozotrieme ju dohladka malou lyžičkou namočenou v studenej vode a vypuklou časťou k poleve.

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky