Kalkýš

Tradičné pôstne jedlo našich starých mám, jedávalo sa hlavne v období pred Veľkou nocou. Ja osobne ho zbožňujem.

Kalkýš
Kalkýš

1/2 pohára pšenice, 1 a 1/2 pohára raže - naklíčiť (4-5 dní). 

Pri nakličovaní musí byť neustále vlhké, ale nie premokrené. Klíčky nesmú byť príliš dlhé a zelené. 

Ak zomeliete skôr, má to menej sladu, ak sú klíčky už ale zelené, je to skôr horké. Tak radšej skôr ako neskôr.

Po 5 dňoch klíčenia by to malo byť asi takéto:

Spracovanie (môj zjednodušený postup):

Do mixéra, násadky na koktail, vložiť asi dopoly naklíčeného obilia, zaliať vodou a rozmixovať. Uvoľní sa tým z klíčkov vitamín B. Cez hrubšie silnejšie sitko prepasírovať, aby sa nám oddelila šťava od hrubých šupiek. Takto spracovať celú naklíčenú masu. Šupky sa môžu znovu preliať vodou (môžme opakovať 2-3 x, kým je voda biela), aby sa z nich vyplavilo čo najviac živín. A keďže aj v šupkách je množstvo výživných látok, do šťavy pridám za lyžicu už prepláchnutých šupiek.

Šťavu z klíčkov potom zahusťujeme hrubou múkou (ja pridávam aj trochu krupice), ak má niekto rád sladšie, môže pridať za lyžicu cukru. Pečením to ale naberá slad, tak ja väčšinou nesladím. Malo by to mať hustotu niečo medzi palacinkovým a lievancovým cestom. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky... a pečieme pri 200 °C asi 1,5 hod. Počas pečenia občas vyberieme a premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

Fotopostup:

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky