Jarkin orechový (kakaový) závin

Množstvo cesta na 3 ks koláča:

  • 1 kg hladkej múky ( asi za dve hrste si nechať na pomúčenie dosky a na rozváľkanie cesta )
  • 2 hrste kryštálového cukru
  • medzi prsty soli
  • 2 - 3 žĺtky + 1 na potretie
  • 2 dl oleja
  • 1 kocka droždia
  • 5-6 dl mlieka

Plnka:

  • orechy, cukor, mlieko, olej, citr.kôra
  • kakao, cukor, mlieko, olej
  • žĺtok + mlieko na potretie

Postup:

Múku dať do nádoby, trošku predhriať, urobiť v strede jamku na kvások. Do jamky vliať trochu z vlažného mlieka, všetok kryšt.cukor a rozmrviť kocku droždia. Nechať prikryté napučať (cca 10 min). Potom pridať ostatné suroviny a vymiesiť cesto, aby sa nelepilo. Dať do rýchlokysky, uzatvoriť vrchnákom, vložiť do teplej vody aby nakyslo. Trvá to asi pol hodiny. Potom na pomúčenú dosku preložiť cesto, rozdeliť na tri diely a každý samostatne spracovať na závin.

Rozvaľkať na doske na štvorec široký ako je plech. Posypať kakaom a hodne cukrom, aby nebolo vidieť kakao. Okraje asi 1-2 cm nechať čisté bez posýpky, aby sa nevysypalo a neskôr netieklo. Pokvapkať olejom a mliekom a opatrne stočiť. Rýchlo preniesť na papierom vystlaný hlboký plech. Takto urobiť všetky tri záviny. Miesto kakaa sa môžu dať orechy, alebo zomletý mak.

Na plechu všetky tri záviny potrieť rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka a popichať vidličkou, aby kôra nenapuchla a nepopraskala.

Piecť: 10 min na 180°C + 30 min na 160°C.  Upečené vybrať z rúry a prikryť čistou utierkou. Nechať vychladnúť.

© 2016 FANY-recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky