Čokoládové makrónky
- ¾ hrnčeka mletých mandlí
- 1 necelý hrnček práškového cukru
- 2 lyžice kakaového prášku
- 2 bielky
- ¼ hrnčeka krupicového cukru
Krém: 100 g horkej čokolády
- 2/3 hrnčeka šľahačkovej smotany
- 1 malé maslo
- ½ hrnčeka práškového cukru
Mleté mandle, práš.cukor a kakao dobre premiešame a preosejeme do misky. Z bielkov vyšľaháme sneh, kým netvorí mäkké špičky. Postupne pridáme krupicový cukor a vymiešame pevný lesklý sneh.
Stierkou vmiešame do snehu postupne mandľovú zmes a miešané stierkou, kým nevznikne lesklá hustá hmota, ktorá po vytiahnutí stierky tvorí stužkový vzor.
Hmotu naložíme do veľkého cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou s priemerom 1 cm. Na suché plechy položíme pečiaci papier a na to nastriekame 32 malých koliesok. Potom plechmi udrieme o pracovnú plochu, aby sme odstránili bubliny. Necháme 30 min. stáť pri izbovej teplote a pečieme v rúre pri 160 °C cca 10-15 min.
Po upečení vyberieme, necháme 10 min.odstáť a opatrene odlepíme z papiera.
Krém:
Čokoládu rozdrvíme a dáme do misky. Smotanu rozohrejeme v kastrólku takmer do bodu varu a hneď ju nalejeme na čokoládu.
Vymiešame dohladka.
Necháme 15-20 min. chladnúť, kým krém nezhustne a občas premiešame. Maslo vymiešame s cukrom a postupne doň vmiešame čokoládovú hmotu.
Úplne vychladnuté zlepujeme vždy dve makrónky krémom.
. . .
Pravé makrónky musia mať typický hladký povrch, mierne drsný spodný okraj a úžasne jemný a mäkký stred.