Celozrnná tehlička Mňam
Pšenično-ražná , celozrnná, plná semiačok
Najzdravšia verzia kváskového chlebíka.
.................
Večer pripraviť - ráno miesiť - cez obed kysnúť - popoludní piecť - večer jesť.
..................
Rozpis je na jednu tehličku, v prípade dvoch zdvojnásobíme.
Štartér:
- 150 g pšeničnej celozrnnej múky
- 150 g vody
- 30 g ražného kvásku z chladn. (1 kopc PL)
Zmiešať, prikryť mikrotenovým sáčkom, nechať cez noc (8-12 hod) na linke.
Zápara:
- 50 g vločiek (ovsené, pohánkové, zmes)
- 50 g semiačok (nahrubo zomleté slnečnicové, tekvicové, ľanové, sezam, chia...)
Večer zaliať vriacou vodou, nechať cez noc prikryté napučať.
Ďalej budeme potrebovať:
- 200 g vody
- 175 g pšeničnej celozrnnej múky
- 175 g ražnej celozrnnej múky
- uvarený a postrúhaný zemiak
- 1 čl mletej rasce
- 1 čl soli
Postup:
Nakvasený štartér (rozkvas) preložíme do väčšej misky, pridáme najskôr vodu a zľahka premiešame. Potom prisypeme 350 g múky (pol pšeničnej a pol ražnej celozrnnej), zaparené a napučané semiačka, postrúhaný zemiak a rascu. Zmiešame na kompaktnú hmotu (nemiesime), prikryjeme mikrosáčkom a necháme cca 30 min fermentovať. Až potom pridáme soľ a spolu zľahka ešte premiesime. Opäť prikryjeme a necháme 3 hodiny prikryté oddychovať, pričom každú hodinu špachtľou preložíme priamo v miske ako obálku.
Formu si vystelieme navlhčeným pečiacim papierom (navlhčený sa ľahšie vkladá do formy), cesto po 3 hodinách kysnutia prenesieme do formy a môžeme posypať ešte semiačkami (ja som zabudla). Opäť prikryjeme mikrosáčkom a tentokrát bez prekladania necháme ešte cca 2 hod kysnúť. Keď sa cesto dvihlo nad povrch formy, pokropíme zľahka vodou a vložíme aj s formou (ja som použila jenské sklo) do vlažnej rúry. Teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme v strede rúry cca 45 min.
Po upečení vyberieme z rúry, odstránime pečiaci papier a necháme ešte 1 hod. v teplej forme prikryté utierkou dotiahnuť. Potom vyklopíme z formy, zabalíme do utierky a necháme dobre vychladnúť.
Množstvo surovín je na jednu tehličku v sklenenej (alebo podobnej) forme dĺžky cca 28 cm, výška/šírka cca 9 cm. Môžme piecť aj 2 naraz, potom treba množstvo samozrejme zdvojnásobiť.