KEFÍR - tibetské kefírové zrná (hubky)
Kefír je jednou z najlepších lokálnych, domácich, probiotických potravín- je plný zdravých baktérií a živých mikroorganizmov. Vyrába sa z plnotučného kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka za pomoci tzv. "Tibetských kefírových húb/ zŕn". Má mierne kyslastú chuti, ktorá môže pripomínať jogurtový nápoj alebo zakysanku.
Už stáročia sa s obľubou konzumuje v Kaukaze, Tibete, v ázijských krajinách, kde ho považujú za elixír dlhého života.
Hlavné prednosti kefíru
- Obsahuje prospešné baktérie a mikroorganizmy - obsahuje údajne až 61 kmeňov baktérií a kvasiniek, čo ho v porovnaní s inými probiotickými potravinami stavia do pozície lídra. Nehovoriac o tom, že dokáže aj z "mŕtveho" pasterizovaného mlieka vyrobiť "živý" a prospešný elixír zdravia.
- Je bohatý na mikronutrienty - obsahuje množstvo cenných vitamínov (napr. A, C, D, B3, B9 a B12, E, K2), minerálov (vápnik, draslík, fosfór, magnézium, železo, zinok, meď) a esenciálnych aminokyselín. Ich kombinácia veľmi priaznivo vplýva na pevnosť kostí
- Eliminuje mliečny cukor (laktózu) - Kvasené mliečne baktérie, počas procesu fermentácie, pretvárajú mliečny cukor (laktózu) na kyselinu mliečnu. To znamená, že kefír jej obsahuje podstatne menej ako mlieko, a môže byť dokonca vhodný aj pre ľudí s miernou intoleranciou na laktózu.
Zdravotné účinky kefíru
Všetky vyššie uvedené prednosti tohto nápoja môžu viesť k mnohým priaznivým zdravotným účinkom a k zlepšenej kvalite života.
- podporuje imunitný systém
- zvyšuje odolnosť voči vírusovým ochoreniam
- pôsobí antibakteriálne
- potláča rozmnožovanie patogénnych baktérií
- upravuje pH v tráviacom trakte
- zamedzuje hnitiu potravy v tráviacom trakte
- zabraňuje zápche a veľkej plynatosti
- rieši rôzne kožné problémy (jeho externým použitím priamo na pokožku- ekzémy, vyrážky, iné)
- zlepšuje vstrebateľnosť živín (vďaka vitamínom B12, B-karotín a vitamín K)
- pomáha predchádzať rôznym ochoreniam (diabetes, rakovina hrubého čreva, alergie, srdcovo-cievne ochorenia atď.)
- zmierňuje problémy s astmou
- zabíja určité typy rakovinových nádorov
- zlepšuje zdravie kostí a znižuje riziko osteoporózy
- podporuje celkovú detoxikáciu organizmu
- prispieva k dlhovekosti
Ako aj inak môžete využiť kefír:
Hubky zalejeme plnotučným mliekom. Do 7dl pohára stačí cca 1 cm hubiek, doliat mlieko po vrch. Prikryť obrúskom, aby to dýchalo, ale nič tam nepadlo a nechať na linke pri izbovej teplote 24-48 hodín, podľa toho, aký silný kefír chcete. Potom precedit cez umelohmotné sitko. Kefír použiť alebo konzumovať, hubky preplachnut a ak nebudete hneď zakladať nový kefír, tak preložiť do menšej sklenej nádobky, zaliať mliekom, iba toľko aby boli zaliate, jemne zatvoriť a skladovať v chladničke maximálne 7 dní.
Momentálne mám opäť kefírové zrná, ak by niekto chcel, viem niečo posunúť ďalej.