Kváskové šišky v rúre
Kvások:
- 1 PL kvásku LM (lievito madre)
- 100 g hladkej múky
- 50 ml vody
- 30 g prášk.cukru
nechať 8-12 hod napučať.
Potom odobrať 2 lyžice do chladničky, aby bolo na ďalšie použitie a k ostatnému pridať:
- nakysnutý kvások
- 500 g hladkej alebo špaldovej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 žĺtok
- 50 g práškového cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 1 vanilkový cukor alebo vanilka
- Štipka soli, príp. 1 PL rumu
Dobre vymiesiť a ak je večer, tak dať na celú noc do
chladničky, ak je deň, tak nechať pri izbovej teplote cca 5 hod kysnúť. Potom
vyvaľkať, vykrajovať kolieska, alebo štvorčeky, plniť slivkovým lekvárom, urobiť guľky, poukladať na plech s papierom a nechať ešte
asi pol hodinu prikryté fóliou nakysnúť.
Piecť pri 175°C asi 35 min. Po vybratí potrieť rozpusteným maslom (príp.aj rumom) a pocukrovať.