Kváskový špaldovo-ražný chlieb
Čo je to vlastne ten kvások a ako si ho vyrobíme sa dočítate tu: KVÁSOK
Je
veľmi zdravý, nakoľko neobsahuje žiadne chemické látky ani kupované droždie a miesto
pšeničnej múky je použitá zdravšia, ľahšie stráviteľná múka. Dotvoriť si ho
môže každý podľa vlastnej chute. Ja som ho robila takto:
CHLIEB
Množstvo je na asi 750 gramový chlebík. Takže potrebujeme:
- 300
g múky (250 ražná, 50 špaldová...alebo podľa chuti, najlepšie celozrnná)
- 2 čajové lyžičky soli (12-15
g, ale tiež podľa chuti)
- 1 čajová lyžička rasce (asi 4
g -ja dávam mletú)
- 180 - 200 ml vlažnej vody
- 300
g aktívneho kvásku (výrobu kvásku nájdete TU )
- 1
uvarený postrúhaný zemiak
- Podľa
chuti sezamové, tekvicové... jadierka... vločky...bylinky...(kto ako chce)
Postup:
- Autolýza: zmiesiť iba múku s vodou a nechať cca pol hod. stáť.
- Pridať ostatné suroviny a dobre vymiesiť. Môže sa trošku viac lepiť ako pšeničná múka. Podľa potreby podsypávať múkou, aby sa nelepilo. Prikryť a nechať cca 1,5 hod oddychovať. Medzitým 2-3x preložiť ako obálku a nakoniec stočiť do gule.
- Preložiť do pomúčenej ošatky (alebo misky s pomúčenou čistou utierkou, prípadne do hranatej silikónovej formy na chlieb), posypať kukuričnou múkou alebo škrobom a nechať aspoň 2 hod v teple vykysnúť.
- Asi pol hod. pred koncom kysnutia zapnúť rúru aj s dvomi plechmi na cca 250°C. Keď je cesto vykysnuté, vyklopiť ho na pečiaci papier (chlieb v silikónovej forme nevyklápame, pečie sa priamo v tejto forme), jemne oprášiť zvyšky múky, postriekať vodou, narezať jemne vrch ostrým nožom a opatrne preložiť aj s papierom na vrchný plech do rúry. Na spodný vyliať pohár vody a hneď zatvoriť, aby vzniknutá para nevyšla z rúry von.
- Pri 250°C piecť 10 min, potom otvoriť dvierka, aby sa para uvoľnila, vybrať spodný plech a hneď zatvoriť. Znížiť teplotu na 200 °C a piecť ešte cca 25 min. Po tomto čase vybrať, odspodu poklepať, malo by dunieť. Ak nie, dať ešte na chvíľu piecť, ale už len na 180°C.
Hotové vybrať na mriežku, pokropiť ešte vodou a prikryté utierkou nechať dobre vychladnúť.
Ani
som netušila, aké je to úžasné a ako ma to začne baviť.