Šišky v rúre
Žiadne kúpanie v rozpálenom oleji. Sú zdravé, nepresmažené a veľmi chutné.
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 1 kocka droždia (40g)
- Slivkový lekvár
- Maslo na potretie a cukor na posypanie

Múku si predhrejeme, urobíme v nej jamku. Nalejeme polovicu vlažného mlieka, polovicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme napučať 10-15 min. Potom pridáme žĺtok, zvyšok mlieka a cukru, rozpustené maslo, soľ a vanilkový cukor. Všetko dobre vymiesime a necháme v teple prikryté vykysnúť. Malo by stačiť asi 30-40 min.
Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme kolieska, na jedno dáme lekvár, prikryjeme druhým kolieskom, dobre spojíme a preložíme na pečiacim papierom vystlaný plech. Malo by nám vyjsť cca 30 šišiek. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 min na plechu podkysnúť. Ničím nepotierame. Medzitým si predhrejeme rúru na 170°C a pečieme cca 15 min. Upečené vyberieme, potrieme roztopeným maslom a dobre pocukrujeme.