Šťuchajdy
POTREBNÉ PRÍSADY
- 35 dkg polohrubej múky
- 15 dkg kryštálového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 12 dkg rozpustenej Hery
- 2 vajcia
- 2 lyžice oleja
- 3/4 hrnčeka mlieka
- štipka soli.
POLEVA
- 20 dkg masla alebo Hery
- 5 lyžíc rumu
- 4 lyžice horúcej vody
- 25 dkg práškového cukru
- 5 dkg kakaa.
Šťuchajdy
POSTUP
Múčnik - múku, cukor, prášok do pečiva a soľ premiešame, pridáme i ostatné "mokré" suroviny a premiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme doružova (180°C - 30 min). Po upečení druhým koncom varešky našťucháme po celej ploche "šťuchance".
POLEVA - Maslo, rum a vodu rozpustíme a pridáme cukor zmiešaný s kakaom. Varíme do spojenia.
Polevu necháme chvíľu vychladnúť a potom nalejeme na múčnik. Pekne postupne, aby sa poleva dostala do všetkých dierok. Necháme stuhnúť a podávame.
Táto šťuchajda je strašne moc dobrá a hlavne - super rýchla a vhodná pre vopred neohlásené návštevy (všetky ingrediencie má väčšina z nás doma stále)