Živánka v pekáči

Potrebujeme:
- chudé mäso cca 75g, najlepšie hovädzie, ale môže byť aj jahňacie, divina...
- zemiaky - 6-8 ks
- 1 klobása
- údená slanina
- 2 väčšie cibule
- 1 rajčina, 1 paprika
- 1 menšia mrkva
- tvrdý syr na postrúhanie
- olivový olej, alebo maslo, horčica, cesnak
- asi 2 dcl šľahačkovej alebo kyslej smotany (kto má akú radšej)
- korenieny: soľ, čierne a kari korenie, vegeta, môžu byť aj bylinky (bazalka...)
Postup:
Mäso si nakrájame na rezne, osolíme, okoreníme, pridáme trochu červenej mletej papriky, príp. kto má rád, môže potrieť trochou horčice alebo cesnaku. Zemiaky, mrkvu, slaninu a cibuľu si nakrájame na pláty, rovnako aj klobásu, rajčinu a papriku.
Sklenú zapekaciu misu alebo menší pekáč potrieme maslom alebo olivovým olejom a začneme ukladať zvisle a striedavo, opieraním o stenu pekáča. Najviac by malo byť mäsa a zemiakov.
Hotové ešte posolíme, pokoreníme, posypeme vegetou, polejeme ešte trochou oleja, zalejeme smotanou (možeme do nej rozhabarkovať trochu múky, príp. surové vajíčko, ja to ale u živánskej nerobím) a na vrch postrúhame tvrdý syr.
Pečieme v rúre pri 230 °C cca 2 hodiny, v lete môžeme aj vonku na otvorenom ohni.
Ak tieto suroviny ponapichujeme na dlhšie špajle, môžeme rovno opekať na ohni - vtedy je to vlastne ražniči, alebo jednotlivé porcie samostatne pozabaľujeme do alobalu, poukladáme na plech a pečieme v rúre. Takto je to skôr upečené a každému sa potom na tanier dá jeden balíček.