Francúzsky jablkový koláč
- 200 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica sóda bicarbóny
- 500 g jabĺk
- 150 g masla
- 1 vanilkový cukor, príp. prášk.cukor alebo šľahačka na dozdobenie.

Na dno suchého plechu nakrájame na menšie kúsky jablká. Múku s cukrom premiešame, pridáme vajcia rozhabarkované v mlieku a zamiešame. Jablká zalejeme touto hmotou, posypeme vanilkovým cukrom a dáme do rúry piecť. Teplota 190°C, asi na 30 minút.
V polovici (teda po 15 min. pečenia) vyberieme a navrch pokrájame maslo.
Vložíme späť do rúry a dopečieme. Nakoniec posypeme prášk.cukrom alebo dozdobíme šľahačkou.